Senioren 
Onderstaand tref je alle informatie aan over hockeyen bij Phoenix voor senioren (vanaf 18 jaar). Klik op onderstaande links om meteen bij het onderwerp van jouw keuze te komen:


Vanaf de leeftijd van 18 jaar ben je Senior. De dames en heren senioren spelen dan in een van de vele seniorenteams die SV Phoenix kent. De senioren teams met de hoogste nummers spelen daarbij in de hoogste klasse. Hoe lager het team, hoe lager de klasse is waarin je speelt.


Naast de senioren elftallen kennen we ook de Veteranen- en Veterinnen elftallen. Deze elftallen bestaan uit spelers en speelsters van 35 jaar en ouder. Je wordt vanaf 35 jaar niet per direct in een veteranen of veterinnenelftal geplaatst, maar de ervaring leert dat het fysieke- en snelheidsverschil tussen met name de jongere senioren en begin/mid dertigers zich wel doet gelden.


Er is ook een ‘tussengroep’, de groep tussen senioren en jeugd. Dit zijn de jong-senioren en worden gevormd uit leden met leeftijden tussen 17 – 22 jaar. 


Verdere achtergrondinformatie

De gemiddelde leeftijd van onze seniorenleden ligt tussen de 25 en 35 jaar. Het zijn vaak studenten in de laatste fase van hun studie en voornamelijk net afgestudeerden die bij Phoenix komen hockeyen; op zoek naar nieuwe contacten en sportplezier. Deze grote groep zorgt voor een unieke sfeer op Phoenix. De afgelopen jaren is het aantal Veteranenelftallen op Phoenix gegroeid. Waarbij zich met name een forse groei eind dertigers/begin veertigers manifesteert.


De enorme belangstelling voor Phoenix en het aantal senioren en veteranenteams zorgt er wel voor dat we sinds 2010/11 ruim 30 teams op zondag hebben die de wedstrijden op 3 velden dienen af te werken. Dit kan alleen door de eerste ronde soms om 09.15 te laten beginnen en de laatste ronde pas om 17.45 uur.


De betrokkenheid van de grote groep senioren op zondag is groot. Maar nog niet alle vrijwillige functies zijn ingevuld. Alle teams en leden van de club die interesse hebben om iets meer voor de club te doen dan alleen het trainen/hockeyen zijn dan ook van harte uitgenodigd die richting de club (het bestuur) aan te geven.


Trimhockey

Dit wordt bij Phoenix fanatiek maar zeer gezellig gedaan. Iedere maandagavond, momenteel met bijna 80 mannen en vrouwen onder leiding van 4 trainers. De groep trimhockeyers bestaat uit een diverse groep mannen en vrouwen (veelal senioren) die ofwel vroeger hockey hebben gespeeld en het op latere leeftijd weer oppakken of mensen die geen hockeyervaring hebben maar de hockeysport alsnog willen oppakken (om de sport of omdat hun kinderen inmiddels hockeyen). De trimhockeyers trainen een keer in de week maar hebben geen competitie- en teamverplichtingen in het weekend. Vak worden er wel een of enkele keren per jaar een tournooi gespeeld tegen trimhockeyers van andere verenigingen. De nadruk ligt bij trimhockey op lichamelijke inspanning en inzet in een gemoedelijke sfeer met een gezellige afterborrel in het clubhuis!


Trainingslid

Phoenix kent ook trainingsleden. Trainingsleden zijn spelers en speelsters die wel periodiek willen trainen, maar niet actief aan de hockeycompetitie (de weekenden) van Phoenix teams deelnemen.

Vaak zijn dit studenten die in het weekeind bij hun "eigen" club blijven spelen en doordeweeks in de buurt van Utrecht willen kunnen trainen. Ingedeeld naar het gewenste niveau train je dan met een gelijkwaardig Phoenixteam mee. Ook ervaren spelers die een jaar geen competitieverplichtingen willen, kunnen trainingslid worden. Trainingslid geldt in principe voor 1 seizoen of een deel daarvan en gaat in het tweede jaar over in een gewoon lidmaatschap, tenzij opzegging volgt.


Aanvoerdersoverleg

Twee keer per jaar is er het aanvoerdersoverleg. In dit overleg tussen bestuur en de seniorenteams wordt alle relevante informatie voor het hockeyseizoen toegelicht en kan het bestuur peilen wat er leeft binnen de seniorenelftallen danwel welke ideeën er zijn.

 

Zomeravondhockey

Bij Phoenix duurt een seizoen zo lang als je wilt. Na de laatste competitiewedstrijd is er een zomeravondcompetitie die doorgaat tot er wordt geconcludeerd dat het wel mooi is geweest. Vorige zomer zijn we zelfs de hele zomer doorgegaan! En dan hebben we het nog niet over de Phoenix Business Trophy en het Jan Voskens Veteranentoernooi. We maken lange seizoenen op Phoenix! Mocht je meer informatie willen ontvangen dan kun je contact opnemen met [email protected].

 

Trainen

Elk team heeft de gelegenheid om een keer per week te trainen. Prestatieteams trainen twee keer in de week.Doordat Phoenix beschikt over 3 volwaardige hockeyvelden, een half hockeyveld en een klein oefenveldje ter grootte van een drieëntwintig meter gebied, is de belasting op de velden vrij hoog.

 

Training geven

Op Phoenix ontvang je voor het geven van een training een vergoeding. Daarnaast krijg je uiteraard ook materiaal (ballen, pylonen, hesjes ed) om je training te kunnen geven. Als je meer wil bereiken als trainer (en als coach) is het mogelijk om een opleiding te volgen op de Phoenix Hockey Academie. 


Keeperstraining

Phoenix heeft een rijke traditie van goede keeperstraining. Op maandagavond bevolken de keepers een groot deel van de velden. Op vrijdagavond is er voor een selectieve groep keepers een tweede trainingsmoment.

 

Phoenix ziet toe op de veiligheid van de keepers. De materialencommissie controleert meerdere keren per jaar de uitrustingen en streeft naar een maximum omlooptijd van 3 à 4 jaar per keepersuitrusting. 


Arbitrage

Phoenix heeft een goede naam als het gaat om arbitrage. Tijdens de competitie scoren we nagenoeg nul keer een no-show van aangewezen scheidsrechters. Daar zijn we trots op en daar zien we ook streng op toe. En eigenlijk is dat strenge toezicht niet eens nodig. Mede dankzij een zeer actieve arbitragecommissie zijn er goede opleidingen, is er een grote groep van vrijwillige topscheidsrechters die wordt ingezet op belangrijke wedstrijden en een bijzonder initiatief van de A-jeugd waar goede scheidsrechters kunnen worden gehuurd.


Contactpersonen

 

Het wedstrijdschema wordt over een periode van een ca. 8-10 weken samengesteld. Hierop kun je als aanvoerder reageren. Daarna wordt het programma definitief vastgesteld.

 


Team van de Ochtend en Middag

Door de wedstrijdsecretaris worden voor iedere zondag een Team van de Ochtend en een Team van de Middag aangewezen. Dit staat aangegeven in het wedstrijdschema dat wordt verspreid onder de aanvoerders. De verdeling is zodanig dat ieder team evenredig aan bod komt. 

Het Team van de Ochtend begint een half uur voor de eerste wedstrijd, en blijft tot 14.00u. Het Team van de Middag start dan, en blijft tot en met de laatste wedstrijd. Zij helpen op instructie van het barpersoneel met glazen opruimen, vuilnisbakken legen etc, en zij fluiten de wedstrijd bij een no show van een van de aangewezen scheidsrechters.

 

Scheidsrechters op de zondag

Alle wedstrijden op de zondag (m.u.v. wedstrijden onder Bondsarbitrage) worden door scheidsrechters uit andere teams gefloten. De wedstrijdsecretaris 'koppelt' teams zo aan elkaar, dat teams van soortgelijk niveau elkaar zoveel mogelijk fluiten. Deze koppelingen worden weergegeven in het wedstrijdschema. 


Het is de verantwoordelijkheid van de aanvoerder om scheidsrechters uit haar/zijn team te benoemen of anderszins te organiseren. Let op: zorg er a.u.b. voor dat de scheidsrechters goed ingelicht zijn, zodat zij tijdig de wedstrijd kunnen begeleiden! Er zijn twee teams die op jullie inzet rekenen.

 

Dank voor jullie hulp en inzet!